onsdag 27. april 2011

Påske ferie til fjells

Det var veldig digg med sein påske og strålende vær i år. Starta påsken rolig med noen topp turer i Sogndalsdalen (Oksli og Sogndalseggi) og en dag i Heggemyrande. Årets første grill ble tent og slakklina ble pussa støv av. Våren er endelig her!


Påske turen gikk til Jotunheimen.
Jotunheimen på fylkesgrensa mellom Oppland og Sogn og Fjordane er eit stort sett urørt fjellområde prega av majestetiske fjell og isbrear. (Dnt)

Heidi og jeg i Storutledalen

Dag 1 Onsdag: Jeg og Heidi dro opp til Leirvassbu på ettermiddagen onsdag 24 april. Vi campa i telt utenfor hytta. 6 km fra parkeringen. Rolig start ettersom det var lenge siden begge hadde gått med full oppakning.

 
Pannekaker var rimelig godt!!

Dag 2 Torsdag: Vi var klare til avmarsj kl 10. Gikk 12 km inn til Olavsbu der vi hadde lunsj inne ettersom det var et veldig skiftende vær den dagen. Grunnet det skiftende været var det mange små stopp Av og på med klær. Etter lunsj gikk vi 9 km. Vi campa ved krysset Storutla. Jeg hadde kjøpt pannekaker på Olavsbu så de ble laget på primusen. Perfekt avslutning på dagen.


Dag 3 Fredag: Våkna til overskyet vær, men dette forandra seg uttover dagen til strålende sol. Nedi Storutledalen var snøen bløt. Dette var dagen med mest stigning. Den seigeste bakken opp var på 400 h/m på ca 1 km. 14 km ble tilbakelagt den dagen. Men ustikten vi fikk var helt fantastisk. Hurrungane og Fanaråken så vi kjempe klart. Vi slo opp camp noen hunder høydemert over Krossbu. Vi fant en bar flekk der vi spiste middage og nøyt den helt fantastiske utsikten helt til sola gikk ned. Ikke hver dag du sitter på do og ser rett mot Hurrungane ;)


Nyter den fantastiske utsikten!

Super happy med spotten vår :)
Av med feller, klar for nedkjøring.
Dag 4 Lørdag: Vi sto opp laget frokost. Da vi skulle pakke sammen fikk vi besøk av Lemen. Det sprang inn under sekkene våre. Vi skvatt begge to, men fikk tetett igjen et hul der det sprang inn. Vi gikk opp mot Smørstabren. Det var fint vær, men en del vinn når vi gikk opp. Det var digg med litt jevn stigning. Utsikten var flott. Vi så Storebjørn fra alle kanter under turen. Nå fikk vi den på nært hold. Ned igjen på sørsiden av breen var det bløt og dårlig snø. Vi tok lunsj midt i bakken og da vi kom ned fikk vi oppleve turens værste snøforhold. Uansett om du hadde feller eller uten sto du enten fast eller fikk du bak glatte ski. Det ble en del banding og frustrasjon før vi kom frem til Leirvasbu igjen. Kjøpte kald Cola som bedra humøret :)  Vi "skled" ned igjen til bilden der vi bokstavlig talt campa ved siden av den. Sovna som en stein den natta.
På vei opp Smørstabren

Heidi på vei ned fra bren. Ibakgrunn Storebjørn.

 
På vei opp Loftet

Dag 5 Søndag: Da var det tid for topptur. Etter mye om og men bestemte valgte vi å gå på Lofte ettersom det var nærmest veien og vi hadde ikke noe lyst til å gå en lang innmarsj. Ettersom dette er en nord side så tok vi oss god tid på morningen. Dette var en seig lliten jævel fant vi ut. Kroppen kjente at den hadde arbeida i noen dager så det gikk sakte , men sikkert. På et parti måtte vi ta av ski og gå til fods. Det var mye vindskare. Etter vi hadde gått ca 6 km opp var vi på toppen. Det var en flott utsikt. Turen ned gikk bra. Ikke det beste føre, men jo lengere ned vi kom var det fin vårsnø.









På toppen av Loftet

Kunne ikke bett om bedre vær og turfølge. Tipp topp påske. 









søndag 17. april 2011

Ski kjøring på vårsnø (skoletur)

11 april startet oppholde i Hemsedal for alpint skiferdsel. Jeg må ærlig innrøme at jeg hadde ikke helt trua på at det ville være nok snø til noe ski kjøring utenfor de preparerte bakkene. Men så feil kan man ta. Dag en kjøpte vi heiskort og beveget oss utenfor de preparerte løypene. Vi fant noen renner, blant annet kjørte vi ... Det var fine ski forhold. Sånn fortsatte det hele uken. Sola var med oss og vi fant fine renner. Både sør øst og nord sider. Vi bodde på Feten seter tilsammen 23 stk. Delte opp mat grupper slik at 3-4 stk laget middag hver dag. Etter middag var det forelesning og turplanlegging til neste dag.

Gruppen min var på følgende turer:


Renna på Svarthetta. 12.04.2011


Bestemmer trygge stoppesteder på toppen


Svarthetta i Mørekvamdalen der vi kjørte ned renna på øst siden. Bratteste parti var på 37 grader på 1100- 1200 h/m.



Renna mellom Nibbi og Skogshorn. 13.04.2011

På vei opp

Renna på sør siden mellom Nibbi og Skogshorn. Vi gikk opp samme vei som ned. Her måtte vi ta av oss skiene et godt stykke opp i renna. Vi bestemte oss for å ikke gå helt på toppen ettersom det var mye løsstein og en del andre kritiske punkt. Fin nedkjøring. Vi var nede ved Løsjestølane kl 12 der vi hadde et skredsenarie med en annen gruppe som hadde valgt samme tur bortsett fra at de gikk opp en annen vei en oss.


Storebottskarvet.14.04.2011.


Siste turen gikk til Storebottskarvet i Mørkekvamdalen der vi gikk opp og kjørte ned nord øst. Vi parkerte bilen ved Peterstølane og gikk opp Rjupebekken ettersom det var var den trygeste veien å komme seg over elva på. Dette var dagen vi gikk lengst. Gikk ca 10 km på 800 h/m. Hver tur vi har gått har en av oss som "ledet " gruppa opp og ned.


Skredsenarie
 Vi har tilsammen 3 veiledere på kurset der de bytter på hver gruppe. Siste dagen (15. april) av oppholde hadde vi sender og motaker øvelser. Vi gikk gjennom mikrosøkermønster og finsøk i sirkel i tilegg  fikk vi teste ut forskjellige sendere og motakere.

Løssnøskred
På våren er det lurt å komme seg tilig ut på tur ettesom det skjer store endringer i snøen utover dagen. Man må selvfølgelig ta hensyn til ulike faktorer. Står sola og stråler på snødekke vil du få blaut og tung snø jo senere du kjører på dagen, dette gjelder speielt sør sider. Bindingene i snøen vil løsne fra hverande og det vil også være større fare for ras både under og over deg hvis det er bratt nok.