mandag 16. mai 2011

Nornes (skoletur)

Odd Lenart og Gjert forteller historien om slaget på Fimmereite.
Denne gangen gikk turen til Nordnes. Siste turen i kurset friluftsliv og psykisk helse. En slik tur var akkurat det jeg trengte etter mye jobbing med Nerk og undervisning om i hverander. Fikk koblet helt av samt jeg lærte mye spennende aktiviterer og ulike måter å lage mat på ute i naturen.

Vi ble delt i grupper på ca 8 stk. Hver gruppe fikk utdelt en lavo og hadde ulike aktiviterer de skulle rigge opp til. I tilleg laget hver gruppe steinovn og kokegrop. Det tok en del tid å lage maten i kokegrop og steinovnen ettersom vi måtte lage alt fra bund. Veldig artig å ha lært å lage mat ute på en annen måte en kun bål. Setinovn er noe jeg helt klart vil komme å bruke på flere turer. Kokegropen brukte vi til middagen som var grønnsaker ( gulerøtter, poteter, løk, sopp) og fersk laks ( ca 3 kg på 8 stk). Steinovnen ble brukt til å lage brød, innbakte muffins i apelsinskall og ostesmørbrød.

Slik laget vi steinovn:













                                                                    
                                                                    Slik laget vi kokegrop:
Fisk og grønnsaker laget i kokegrop
Grav et hul som er ca 40 cm i bredden, lengden og dybden( alt ettersom hvor mye mat man lager). Legg deretter flate steiner på bunden av bakken og rundt veggene i gropen. Tenn på et bål i en times tid. Husk å hold liv i bålet. Legg på apelsinstore steiner ned i bålet så de blir varme. Etter en times tid tar du ut alt av glør og apelsinstore streiner. Legg maten ned i gropen (pakket inn i folje), legg så de apelsinstore steinene neddi og til slutt torv og jord på toppen. Koke tid er ca halvtime pr kg med mat.

Vi efarte at poteter og grønnsaker ikke trenger å være neddi gropa like lenge som fiksen.








Vi hadde også ulike aktiviteter på turen:
Sanesløype
- Rapell ( Feste tau i tre for å så rapelere ned)
- Sanseløype (tau som gikk rund trær med forskjelige gjenstander festa på taue, deltaker har bind rundt øyene)
- klatre i tre ( et lett og et vansklig )
- spindelvev ( binde tau mellom to lær i forskjelige høyder og vinkler, deltaker skal prøve å komme seg over uten å være borti trete.
-topp tau klatring ( Feste tau i f.eks tre for å så klater)

Denne turen har vært innspirerende og lærerik. Dette er noen eksempler til ulike aktiviteter man kan benytte seg av på alle slagt turer og med hvem som helst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar